Studenten betalen gemiddeld 300 euro per jaar te veel aan servicekosten

Als je een beetje pech hebt, heeft jouw studentenkamer een parketvloer die 1500 euro kost volgens je huurbaas. Elk weldenkend mens zou nooit 1500 euro betalen voor een parketvloer, die in werkelijkheid maar een paar tientjes kost in de bouwmarkt. Maar toch betalen duizenden studenten ongemerkt dit absurde bedrag. Hoe dit kan? Het magische woord is servicekosten. Deze kosten betaal je naast je huur. Voorbeelden van servicekosten zijn onkosten voor water, gas, licht en belastingen. Maar dus ook voor de parketvloer die je hebt liggen in je kamer.

Als je huurbaas alles volgens de regeltjes zou doen dan zou hij de werkelijke kosten van de pakketvloer aan je doorberekenen, dus een paar tientjes. Deze paar tientjes mag hij 5 jaar lang inrekening brengen. Dit komt dan neer op amper 50 cent per maand.
Dit gebeurt niet omdat een huurbaas vaak ongeveer 15 euro per maand vraagt voor de parketvloer. Hier stopt hij ook niet mee na 5 jaar. De huurbaas zou net zolang geld vragen tot de vloer vervangen moet worden, dus na ongeveer 10 jaar. Hierdoor levert de vloer van een paar tientjes hem een slordige 1500 euro op na 10 jaar.

Het komt erop neer dat je 150 euro per jaar te veel aan kosten betaalt. Nou ja jammer dan, maar dit trucje haalt je huurbaas niet alleen uit met de parketvloer, ook met de wasmachine, vaatwasser, CV- ketel, schoonmaakkosten enz. Er komen ook een hoop vage kosten voorbij, waar compleet van onduidelijk is waarvoor deze worden gerekend, zoals voor vaste servicekosten, roerende zaken en de stoffering. Als het vaag wordt dan kan je er al van uit gaan dat de kosten waarschijnlijk onterecht zijn. Al deze onterechte kosten tellen zich op tot het gemiddelde bedrag van 300 euro per jaar dat een gemiddelde student te veel betaalt aan onnodige servicekosten.

Tegen deze diefstal is wat te doen. Het is mogelijk om je huurbaas te dwingen om te bewijzen waarom hij 15 euro per maand vraagt voor een parketvloer, die hij binnen 3 maanden al lang heeft terugverdiend. Als hij dit niet kan rechtvaardigen waarom hij het bedrag rekenend, kan je het te veel betaalde bedrag terugkrijgen. De kosten van een procedure zijn 25 euro en je kan tot 2 jaar met terugwerkende kracht het te veel betaalde bedrag terugkrijgen. Als je hulp wilt bij het voeren van een procedure of vragen hebt of dit ook bij jou gebeurt, kan je hier terecht:
info@protega.nl